کد مطلب:363 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:369

احکام حج
2036 حج: زیارت كردن خانه خدا و انجام اعمالی است كه دستور داده اند در آن جا بجا آورده شود، و در تمام عمر بر كسی كه این شرایط را دارا باشد یك مرتبه واجب می شود: اول: آنكه بالغ باشد. دوم: آنكه عاقل و آزاد باشد. سوم: به واسطه رفتن به حج مجبور نشود كه كار حرامی را كه اهمیتش در شرع از حج بیشتر است انجام دهد یا عمل واجبی را كه از حج مهمتر است ترك نماید. چهارم: آنكه مستطیع باشد، و مستطیع بودن به چند چیز است: اول: آنكه توشه راه و چیزهایی را كه بر حسب حالش در سفر به آن محتاج است و در كتابهای مفصل گفته شده، دارا باشد، و نیز مركب سواری یا مالی كه بتواند آنها را تهیه كند داشته باشد. دوم:سلامت مزاج و توانایی آن را داشته باشد كه بتواند مكه رود و حج را بجا آورد.سوم: در راه مانعی از رفتن نباشد و اگر راه بسته باشد یا انسان بترسد كه در راه جان یا عرض او از بین برود، یا مال او را ببرند، حج بر او واجب نیست، ولی اگراز راه دیگری بتواند برود، اگرچه دورتر باشد در صورتی كه مشقت زیاد نداشته باشدو خیلی غیر متعارف نباشد، باید از آن راه برود. چهارم: به قدر بجا آوردن اعمال حج وقت داشته باشد. پنجم: مخارج كسانی را كه



خرجی آنان بر او واجب است مثل زن و بچه و مخارج كسانی را كه مردم خرجی دادن به آنها را لازم می دانند داشته باشد.ششم: بعد از برگشتن، كسب یا زراعت یا عایدی ملك یا راه دیگری برای معاش خود داشته باشد كه مجبور نشود به زحمت زندگی كند



2037 كسی كه بدون خانه ملكی رفع احتیاجش نمی شود، وقتی حج بر او واجب است كه پول خانه را هم داشته باشد.



2038 نداشته باشدو شوهرش هم مثلا فقیر باشد و خرجی او را ندهد و ناچار شود كه به سختی زندگی كند، حج بر او واجب نیست.



2039 اگر كسی توشه راه و مركب سواری نداشته باشد و دیگری به او بگوید حج برو، من خرج تو و عیالات تو را در موقعی كه در سفر حج هستی می دهم، در صورتی كه اطمینان داشته باشد كه خرج او را می دهد، حج بر او واجب می شود.



2040 اگر خرجی رفتن و برگشتن و خرجی عیالات كسی را در مدتی كه مكه می رود و برمی گردد به او ببخشند و با او شرط كنند كه حج كند، اگر چه قرض داشته باشدو در موقع برگشتن هم مالی كه بتواند با آن زندگی كند نداشته باشد باید قبول نماید و حج بر او واجب می شود.



2041 اگر مخارج رفتن و برگشتن و مخارج عیالات كسی را در مدتی كه مكه می رود و برمی گردد به او بدهند و بگویند حج برو، ولی ملك او نكنند در صورتی كه اطمینان داشته باشد كه از او پس نمی گیرند، حج بر او واجب می شود.



2042 اگر مقداری مال كه برای حج كافی است به كسی بدهند و با او شرط كنند كه در راه مكه خدمت كسی كه مال را داده بنماید، حج بر او واجب نمی شود.



2043 اگر مقداری مال به كسی بدهند و حج بر او واجب شود، چنانچه حج نماید، هر چند بعدا مالی از خود پیدا كند دیگر حج بر او واجب نیست.



2044 اگر برای تجارت مثلا تا جده برود و مالی به دست آورد كه اگر بخواهد ازآنجا به مكه رود مستطیع باشد باید حج كند، و در صورتی كه حج نماید اگر چه بعدا مالی پیدا كند كه بتواند از وطن خود به مكه رود دیگر حج بر او واجب نیست.



2045 اگر انسان اجیر شود كه از طرف كسی دیگر حج كند، چنانچه خودش نتواند برود و بخواهد دیگری را از طرف خودش بفرستد باید از كسی كه او را اجیر كرده اجازه بگیرد.



2046 اگر كسی مستطیع شود و مكه نرود و فقیر شود باید اگر چه به زحمت باشد بعدا حج كند، و اگر به هیچ قسم نتواند حج برود، چنانچه كسی او را برای حج اجیر كند باید به مكه رود و حج كسی را كه برای او اجیر شده بجا آورد و تا سال بعد در مكه بماند و برای خود حج نماید، ولی اگر ممكن باشد كه اجیر شود و اجرت را نقد بگیرد و كسی كه او را اجیر كرده راضی شود كه حج او در سال بعد بجا آورده شود، باید سال اول برای خود و سال بعد برای كسی كه اجیر شده حج نماید.



2047 اگر در سال اولی كه مستطیع شده به مكه رود و در وقت معینی كه دستور داده اند به عرفات و مشعرالحرام نرسد، چنانچه در سالهای بعد مستطیع نباشد حج بر او واجب نیست، ولی اگر از سالهای پیش مستطیع بوده و نرفته اگر چه به زحمت باشد باید حج كند.



2048 اگر در سال اولی كه مستطیع شده حج نكند و بعد به واسطه پیری یا مرض و ناتوانی نتواند حج نماید و ناامید باشد از این كه بعدا خودش حج كند باید دیگری را از طرف خود بفرستد، بلكه اگر در سال اولی كه به قدر رفتن حج مال پیدا كرده به واسطه پیری یا مرض یا ناتوانی نتواند حج كند، احتیاط مستحب آن است كسی را از طرف خود بفرستد كه حج نماید.



2049 كسی كه از طرف دیگری برای حج اجیر شده باید طواف نساء را از طرف او یا به نیت ما فی الذمه بجا آورد. و اگر بجا نیاورد، زن بر آن اجیر حرام می شود.



2050 اگر طواف نساء را درست بجا نیاورد یا فراموش كند چنانچه در بین راه یا بعد از مراجعت به وطن یادش بیاید باید در صورت امكان دوباره برگردد و آن را انجام دهد، و در صورت عدم تمكن از بازگشت خودش، دیگری را برای انجام آن نایب بگیرد تا زن بر او حلال باشد.